ابطال و فسخ قرارداد ارفاقی
ابطال و فسخ قرارداد ارفاقی
قرارداد ارفاقی قراردادی است که بین تاجر ورشکسته و طلبکاران برای ادامه ی فعالیت تجاری تاجر بسته میشه. در واقع یک فرصت دوباره برای تاجره تا با تمام توان به فعالیتش ادامه بده و با تجارتی که میکنه، بتونه بدهی هاش رو به طلبکاران پرداخت کنه. در این نوشته که در بخش مطالب حقوقی وب سایت مؤسسه دادفران اترس قرار داره، موارد بطلان و فسخ قرارداد ارفاقی و نتایج بطلان و فسخ را مورد بررسی قرار میدیم.
قرارداد ارفاقی در موارد زیر باطل است
الف) در صورتی که تاجر به ورشکستگی به تقلب محکوم بشه. محکومیت تاجر به ورشکستگی به تقلب نشون میده که قرارداد ارفاقی باید باطل شه. یعنی چه الان بعد از قرارداد ارفاقی محکوم بشه و چه معلوم بشه قبل از قرارداد ارفاقی ورشکسته ی به تقلب بوده، قرارداد ارفاقی باطل میشه.
ب) در صورتی که بعد از انعقاد قرارداد ارفاقی و تصدیق دادگاه معلوم بشه که در میزان دارایی و قروض تاجر حیله و تقلبی به کار رفته و میزان واقعی ذکر نشده باشه، قرارداد ارفاقی باطله. چون این موضوع باعث میشه که یک طرف قرارداد یعنی طلبکاران دچار اشتباه بشن؛ چون با عدم اطلاع از این موضوع، قرارداد را منعقد کردن. دلیل دیگر ابطال این قرارداد تقلبه و تقلب هم موضوعیه که مخالف نظم عمومی و در نهایت مضر به صحت قرارداده. در واقع قرارداد ارفاقی بعد از اینکه مورد تصدیق و تایید دادگاه قرار میگره نسبت به طلبکارانی که آن را امضا کردن، قطعیه. اما در جایی که شرایط مورد توافق توسط تاجر انجام نشه، برای طلبکارها حق فسخ قرارداد ارفاقی ایجاد میشه.
با این وجود مطابق ماده 495 قانون تجارت در حالتی که تمام یا قسمتی از قرارداد ارفاقی را یک یا چند نفر ضمانت کرده باشن، در صورتی که تاجر قرارداد را اجرا نکنه، طلبکارها میتونن اجرای قرارداد را از ضامن ها بخوان و در این حالت آن قسمتی از قرارداد که ضامن نداشته باشه، فسخ میشه.